IOS VS ANDROID
Πολύς λόγος έχει γίνει για την επιλογή του κατάλληλου κινητού για τις ανάγκες του εκάστοτε χρήστη. Ο περισσότερος κόσμος φαίνεται να τείνει σε λειτουργικά συστήματα android ή ios. Ποιο είναι όμως ασφαλέστερο κινητό για χρήση όσον αφορά την διάρρευση προσωπικών δεδομένων;
Στο θέμα της ασφάλειας η apple (ios) έχει κάνει την μεγάλη διαφορά. Το επίπεδο ασφαλείας των συσκευών είναι αρκετές βαθμίδες ανώτερο από των υπολοίπων. Παράγοντες που ενισχύουν την άμυνα των συσκευών ios είναι αφενός πως δεν υπάρχει η δυνατότητα ξεκλειδώματος του bootloader από τον χρήστη αφετέρου το ίδιο δυνατό antivirus που είναι προεγκατεστημένο στην συσκευή. Επίσης λόγω των περιορισμών που υπόκεινται οι εφαρμογές μέσω του Sandbox και των αυστηρών ελέγχων που έχει η apple στις εφαρμογές του appstore, η εμφάνιση ιών είναι εξαιρετικά σπάνια έως αδύνατη.
Παλιότερα είχαν παρουσιαστεί περιστατικά malware μέσα στο appstore αλλά η εταιρία κατάφερε να τα εντοπίσει και να τα διαγράψει. Σε 100 malware που δημιουργούνται από κακόβουλους hackers τα 97 φτιάχνονται για android και μόλις 3 για iPhone. Το icloud είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες ασφαλείας των συσκευών ios. Πέρα
από τη δυνατότητα να αποθηκεύουμε δεδομένα διασφαλίζει με κωδικό κλειδώματος τα αρχεία της συσκευής μας ο οποίος είναι απροσπέλαστος ακόμα και από τους πιο επίδοξους hackers. Το κλείδωμα όμως αυτό δεν είναι μόνο στην συσκευή. Ενημερώνονται οι servers της apple ότι το iphone με το συγκεκριμένο imei είναι κλειδωμένο με το εκάστοτε email και ανά πάσα στιγμή ο χρήστης μπορεί να το κλειδώσει ή να το διαγράψει ακόμη κι εξ’ αποστάσεως.
Σε ελάχιστες περιπτώσεις αν κάποιος μπορέσει να παρακάμψει τις παραπάνω δικλείδες ασφαλείας η μόνη δυνατότητα που ίσως μπορέσει να έχει είναι να κάνει format την συσκευή. Αυτό συνεπάγεται με την ολική διαγραφή των δεδομένων της συσκευής.
Η apple σαν εταιρεία φαίνεται να είναι και η “ίδια” αυστηρή όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα ακόμη και σε ακραίες περιπτώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η περίπτωση του τρομοκρατικού χτυπήματος στο San Bernadino, όταν ζητήθηκε από την apple να ξεκλειδώσει τη συσκευή η απάντησή της ήταν η εξής « Η κυβέρνηση μάς ζητά να χακάρουμε τους ίδιους τους χρήστες μας και να καταστρέψουμε δουλειά πολλών ετών γύρω από την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων. Αυτό δεν έχει προηγούμενο σε καμία αμερικανική εταιρεία και εμπεριέχει τεράστιο ρίσκο μελλοντικών επιθέσεων.»
Μπορεί οι συσκευές ios αναμφίβολα να είναι δυσκολότερες στη χρήση ειδικά από άτομα που δεν είχαν ξανά στην κατοχή τους κάποια παρόμοια συσκευή, οι παροχές ασφαλείας όμως που μας δίνονται αξίζουν τον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται για να μάθει ο νέος χρήστης την συσκευή.
Ντετέκτιβ Αθήνα – Πελεκάσης Νίκος και Συνεργάτες
Γραφείο Ιδιωτικών Ερευνών
Ηρ. Πολυτεχνείου 36, Πειραιάς
nikospelekasis@yahoo.com
pelekasis-detective.gr
210 4131519
693 220 4444
- Published in Άρθρα
Ασφάλεια ηλεκτρονικού υπολογιστή και δεδομένων
Ένα γεγονός που προβληματίζει όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας είναι το αν και κατά πόσο είναι ασφαλή τα δεδομένα τα οποία διατηρούνται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Είναι γεγονός πως αρκετές φορές έχουν βρεθεί κακόβουλα λογισμικά σε χρήστες και έχουν διαρρεύσει πληροφορίες οικονομικού περιεχομένου, προσφορές διαγωνισμών, πελατολόγια αλλά ακόμα και προσωπικές πληροφορίες και έγγραφα. Η υποκλοπή των ανωτέρων πληροφοριών μπορεί να αποβεί καταστροφική για μία επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται όχι μόνο στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα. (more…)
- Published in Άρθρα
Η αξία της Πληροφορίας
Στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα δίνεται ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα στην απόκτηση ικανότερων στελεχών και στη κατάρτιση αυτών. Προϋπόθεση αυτής της κίνησης από πλευράς των επιχειρήσεων είναι πως οι περισσότερες γνώσεις είναι πλέον «φανερές», δηλαδή συνιστούν πρακτικές και τεχνογνωσίες που διδάσκονται και που αποκτώνται μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης. Αντίθετα, σε παλαιότερες εποχές οι γνώσεις των επιχειρήσεων ήταν σε μεγαλύτερο βαθμό «σιωπηρές», αφού επρόκειτο για πατέντες και ευρεσιτεχνίες μη ευρέως γνωστές. Αντίστοιχα, οι πηγές πληροφόρησης για μια επιχείρηση μπορεί να είναι ανοιχτές, δηλαδή δημόσια προσβάσιμες, αλλά και κλειστές. (more…)
- Published in Άρθρα
Κάθε πράγμα έχει δύο πλευρές
Κάθε πράγμα έχει δύο πλευρές
Περάσαμε μια μέρα με τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Νίκο Πελεκάση
Από τον Σέρλοκ Χολμς στο Facebook και από την απιστία στο τέλειο έγκλημα, η ζωή ενός ιδιωτικού ερευνητή είναι τόσο συναρπαστική όσο και επικίνδυνη (more…)
- Published in Άρθρα
Παραβιάζεται τελικά το facebook ;
Στο My-City.gr αποκλειστικά, ο Νίκος Πελεκάσης,ντετέκτιβ,μας δίνει όλες τις απαντήσεις όσον αφορά την παραβίαση των λογαριασμών στο Facebook. Παραβιάζεται τελικά το facebook ; (more…)
- Published in Άρθρα
Βιομηχανική Κατασκοπεία
Κατασκοπεία μεταξύ επαγγελματιών πάντα υπήρχε, ακόμα και στα πιο απλά επαγγέλματα. Ο περιπτεράς κατασκόπευε τον απέναντι αν θα είναι την Κυριακή κλειστός για να ανοίξει αυτός. (more…)
- Published in Άρθρα
Επάγγελμα Ντετέκτιβ
Επάγγελμα Ντετέκτιβ. Μία συνέντευξη του ντετέκτιβ Πελεκάση Νίκου στο περιοδικό se-skepseis.gr
(more…)
- Published in Άρθρα
Ένας Έλληνας «True Detective»
Ένας Έλληνας «True Detective» . Μία συνέντευξη του ντετέκτιβ Πελεκάση Νίκου στο περιοδικό «vice». (more…)
- Published in Άρθρα
Τι δηλώνει ο ψυχίατρος που δέχθηκε «μαφιόζικο» χτύπημα
Δηλώσεις για το «μαφιόζικο» χτύπημα που δέχτηκε χθες το βράδυ κάτω από το ιατρείο του έκανε ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτριος Στριμπάκος. (more…)
- Published in Άρθρα
Τα μάτια του συζύγου… καιροφυλακτούν!
Τα μάτια του συζύγου… καιροφυλακτούν! Μία συνέντευξη του ντετέκτιβ Πελεκάση Νίκου στο “Βήμα”. (more…)
- Published in Άρθρα