Έλεγχος Social Media. Παραβιάζεται το facebook τελικά;
Είναι γεγονός πως το διαδίκτυο και οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες (social media) έχουν κυριαρχήσει στην καθημερινότητά μας και είναι πλέον το κύριο εργαλείο για την επικοινωνία και την κοινωνικοποίηση των πολιτών. Το ζήτημα που ταλανίζει την σήμερον ημέρα του περισσότερους χρήστες είναι το εάν είναι εφικτή η παραβίαση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είτε προκειμένου να το επιχειρήσουν οι ίδιοι, ως «θύτες», είτε προκειμένου να διαπιστώσουν εάν είναι θύματα μιας τέτοιας «επίθεσης». Καθημερινά εξελίσσονται συζητήσεις από επίδοξους και μη χάκερς για την δυσκολία της παραβίασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι τρόποι που κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί διαφέρουν. Μεταξύ αυτών είναι και μαζικές επιθέσεις τύπου brute force με λογισμικά όπως hydra, medusa κ.α. Το facebook λοιπόν θέλοντας να προστατέψει τους χρήστες του έχει δημιουργήσει κλιμακωτές δεσμίδες ασφαλείας, οι οποίες «προστατεύουν» τον εκάστοτε λογαριασμό από τέτοιου είδους επιθέσεις.
Τα προγράμματα τύπου brute force δοκιμάζουν κάθε δευτερόλεπτο πολλαπλούς έως και εκατοντάδες κωδικούς πρόσβασης ώσπου τελικά να βρουν τον σωστό. Στους περισσότερους από εμάς έχει συμβεί να βάλουμε πάνω από 3-4 φορές λάθος τον κωδικό πρόσβασής μας. Όταν εν τέλει συνδεθούμε στον λογαριασμό, παρατηρούμε ότι μας έχει έρθει ένα μήνυμα το οποίο αναγράφει πως κάποιος προσπάθησε να εισέλθει στο προφίλ μας. Σε περίπτωση δε όπου κωδικοί δοκιμαστούν για παραπάνω από π.χ 40-50 φορές, πράγμα το οποίο γίνεται σπάνια χειροκίνητα, τότε υπάρχει και χρονοκαθυστέρηση έως την επόμενη προσπάθεια εισόδου στον λογαριασμό, ακριβώς όπως γίνεται με τον κωδικό κλειδώματος στο κινητό.
Έλεγχος Social Media Παραβιάζεται το facebook ; Τελικά η απάντηση είναι Ναι.
Ο συνηθέστερος και ευκολότερος τρόπος ο οποίος παραβιάζεται το facebook είναι η φυσική επαφή με τον υπολογιστή του θύματος. Ακόμη και αν το θύμα μας έχει διαγράψει ιστορικό και cookies από τον υπολογιστή του υπάρχει η δυνατότητα ανάκτησης των κωδικών αυτών.
Σε πιο πολύπλοκες περιπτώσεις όπου ο θύτης δεν έχει φυσική επαφή με τον υπολογιστή του θύματος η πιθανότητα επιτυχίας φθάνει έως το 80% . Για την επίτευξη του στόχου αυτού χρησιμοποιούνται συστήματα και μέθοδοι social engineering που για ευνόητους λόγους δεν θα αναφερθούν στο παρόν κείμενο.
Παρά την μη νόμιμη φύση των τεχνικών αυτών αρκετές φορές έχουν χρησιμοποιηθεί από γονείς προς τα νεαρά παιδιά τους, αποτρέποντας έτσι πράξεις όπως χρήση ναρκωτικών ουσιών, εκβιασμοί σεξουαλικού περιεχομένου καθώς και οικιοθελείς εξαφανίσεις ανηλίκων. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αποτραπεί παρενοχλήσεις από παιδεραστές. Προσφάτως με αυτόν τον τρόπο γονείς λάβανε γνώση της ηλεκτρονικής επαφής που είχε το ανήλικο τέκνο τους με κάποιον κατά 30 χρόνια μεγαλύτερό του, μέσω των οποίων του ζήταγε φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου και φυσική επαφή.
Σε όλες τις περιπτώσεις ο νόμος είναι αυστηρός και η παραβίαση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διώκεται ποινικά.