Οικογένεια του 21ου αιώνα

Βία κατά των γυναικών

Οικογένεια του 21ου αιώνα. Μία συνέντευξη του ντετέκτιβ Πελεκάση Νίκου στην εφημερίδα “Ποντιακή Γνώμη”.

Κάθε χρόνο η 15η Μαϊου εορτάζεται ως “Παγκόσμια ημέρα της Οικογένειας”. Ως οικογένεια αναγνωρίζεται η κοινωνικά αναγνωρισμένη και καθιερωμένη μορφή συμβίωσης μελών, τα οποία έχουν κοινο΄’υς στόχους και ζουν συνήθως κάτω από την ίδια στέγη, άσχετα αν έχουν βιολογική συγγένεια.

Το μοντέλο της οικογένειας άλλαξε τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τις γεωγραφικές, εκπαιδευτικές, οικονομικές και άλλες ανάγκες.

Έτσι διαμορφώθηκαν:

α) η πυρηνική οικογένεια: άνδρας, γυναίκα, παιδιά.

β) η μονογονική οικογένεια που προέκυψε από διαζύγιο η από γέννηση παιδιού εκτός γάμου και αφορά περισσότερο στις γυναίκες.

γ) η ανασυγκροτημένη οικογένεια που προέκυψε από διαζύγιο και νέο γάμο.

δ) η εκτεταμένη οικογένεια, που αποτελείται από γονείς, παιδιά και άλλους συγγενείς που ζουν σε κοντινή απόσταση και έχουν συναισθηματική, οικονομική υποστήριξη αλλά και συχνή επικοινωνία.

ε) η μεταναστευτική οικογένεια, ένα άλλο μοντέλο όπου τα μέλη της δεν συγκατοικούν, οι αποστάσεις είναι μεγάλες, οι συναντήσεις και η επικοινωνία ελάχιστες.

Στην οικογένεια δεν υπάρχουν θεσμοθετημένοι κανόνες αλλά οι αυτονόητοι: αλληλοσεβασμός, αμφίδρομη επικοινωνία και συλλογική λήψη αποφάσεων. Οι πατρογονικές ή οι μητρογονικές οικογένειες είναι ελάχιστες γιατί το μοντέλο δεν είναι λειτουργικό. Σύμφωνα με έρευνες, η εξισωτική οικογένεια, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται και από τα δύο μέλη, είναι ιδανική.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι γονείς έχουν την υποχρέωση απέναντι στα παιδιά τους να μεριμνούν για την διαβίωση, την μόρφωση, την διαπαιδαγώγηση, την ασφάλεια και την σταδιακή εντάξει στην κοινωνία.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται υπογεννητικότητα, που οφείλεται στην κρίση, γιατί τα ζευγάρια αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στην ανατροφή των παιδιών.

Τέλος, παρά τις προβλέψεις, τις μετρήσεις και τις στατιστικές των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, η ελληνική οικογένεια ναι μεν εξελίσσεται και αλλάζει μοντέλο, παραμένει όμως ισχυρός κοινωνικός θεσμός κι εσύ με αισθηματικό καταφύγιο με αναλλοίωτες αξίες.

Οικογένεια του 21ου αιώνα. Μία συνέντευξη του ντετέκτιβ Πελεκάση Νίκου στην εφημερίδα “Ποντιακή Γνώμη”.

“Το ανωτέρω κείμενο  ενδέχεται να είναι ενδεικτικό πρακτικών και μεθόδων που χρησιμοποιούνταν παλιότερα. Ορισμένες τακτικές και μέθοδοι ενδέχεται πλέον να είναι μη εφαρμόσιμες βάση του νέου νόμου 5005/22 που αφορά τη διαδικασία άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Εφημερίδα Ποντιακή Γνώμη
Απρίλιος 2013
Αριθμός Φύλλου 50
Του Νίκου Πελεκάση