Παραβιάζεται το facebook – 2017

Παραβιάζεται τελικά το facebook ;

Παραβιάζεται το facebook τελικά;

Στο My-City.gr αποκλειστικά, ο Νίκος Πελεκάσης, ντετέκτιβ, μας δίνει όλες τις απαντήσεις όσον αφορά την παραβίαση των λογαριασμών στο Facebook.

Είναι γεγονός πως το διαδίκτυο έχει κυριαρχήσει στην καθημερινότητά μας και είναι απαραίτητο εργαλείο για την επικοινωνία των πολιτών. Το μείζον θέμα που απασχολεί την σήμερον ημέρα του περισσότερους χρήστες είναι το κατά πόσο είναι εφικτή η παραβίαση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είτε δρουν ως θύτες είτε ως θύματα. Πολύς λόγος έχει γίνει από επίδοξους και μη χάκερς για την δυσκολία της παραβίασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι τρόποι που κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί ποικίλουν. Μαζικές επιθέσεις τύπου brute force με λογισμικά όπως hydra, medusa κ.α. Το facebook θέλοντας να προστατέψει τους χρήστες του έχει δημιουργήσει κλιμακωτές δεσμίδες ασφαλείας, οι οποίες αποτρέπουν τέτοιου είδους επιθέσεις.

Παραβιάζεται το facebook;

Παραβιάζεται το facebook

Τα προγράμματα τύπου brute force έχουν την ιδιότητα να δοκιμάζουν κάθε δευτερόλεπτο πολλαπλούς έως και εκατοντάδες κωδικούς πρόσβασης ώσπου τελικά να βρουν τον σωστό. Στους περισσότερους από εμάς θα έχει τύχει να βάλουμε πάνω από 3-4 φορές λάθος τον κωδικό πρόσβασής μας. Όταν εν τέλει συνδεθούμε στον λογαριασμό, βλέπουμε ότι μας έχει έρθει ένα μήνυμα το οποίο αναγράφει πως κάποιος προσπάθησε να εισέλθει στο προφίλ μας. Σε περίπτωση δε όπου κωδικοί δοκιμαστούν για παραπάνω από π.χ 40-50 φορές, πράγμα το οποίο γίνεται σπάνια χειροκίνητα, τότε υπάρχει και χρονοκαθυστέρηση έως την επόμενη προσπάθεια εισόδου στον λογαριασμό, ακριβώς όπως γίνεται με τον κωδικό κλειδώματος στο κινητό.

 

Παραβιάζεται το facebook ; Τελικά η απάντηση είναι Ναι.

Ο συνηθέστερος και ευκολότερος τρόπος ο οποίος παραβιάζεται το facebook είναι η φυσική επαφή με τον υπολογιστή του θύματος. Ακόμη και αν το θύμα μας έχει διαγράψει ιστορικό και cookies από τον υπολογιστή του υπάρχει η δυνατότητα ανάκτηση των κωδικών αυτών.

Σε πιο εξειδικευμένες περιπτώσεις όπου ο θύτης δεν έχει φυσική επαφή με τον υπολογιστή του θύματος η πιθανότητα επιτυχίας αγγίζει το 80% . Για την επίτευξη του στόχου αυτού χρησιμοποιούνται συστήματα και μέθοδοι social engineering που για ευνόητους λόγους δεν θα αναφερθούν στο παρόν κείμενο.

Παρά την παράνομη φύση των μεθόδων αυτών πολλές φορές έχουν χρησιμοποιηθεί από γονείς προς τα ανήλικα παιδιά τους, αποτρέποντας έτσι παραβατικές συμπεριφορές όπως χρήση ναρκωτικών ουσιών, εκβιασμοί σεξουαλικού περιεχομένου καθώς και οικιοθελείς εξαφανίσεις ανηλίκων. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αποτραπεί επιθέσεις από παιδόφιλους, καθώς οι γονείς, σε μία πρόσφατη περίπτωση, λάβανε γνώση των συνομιλιών όπου είχε το ανήλικο παιδί με κάποιον κατά 30 χρόνια μεγαλύτερό του, μέσω των οποίων του ζήταγε αισθησιακές φωτογραφίες και ραντεβού από κοντά.

Σε κάθε περίπτωση ο νόμος είναι αυστηρός και η παραβίαση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με φυλάκιση.

Παραβιάζεται το facebook;

“Το ανωτέρω κείμενο  ενδέχεται να είναι ενδεικτικό πρακτικών και μεθόδων που χρησιμοποιούνταν παλιότερα. Ορισμένες τακτικές και μέθοδοι ενδέχεται πλέον να είναι μη εφαρμόσιμες βάση του νέου νόμου 5005/22 που αφορά τη διαδικασία άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας προσωπικών δεδομένων των πολιτών.”

Ντετέκτιβ Πελεκάσης Νίκος και Συνεργάτες
Γραφείο Ιδιωτικών Ερευνών
Σταδίου 39, Αθήνα, 2103616406
Δραγάτση 8, Πειραιάς, 2104131298