Συλλογή DNA Χωρίς Βία

Νεανική παραβατικότητα

Συλλογή DNA : Ο ΑΡΕΙΟΣ Πάγος αποφάσισε να κάνει πιο εύκολο το έργο των αστυνομικών, αφού πλέον μπορούν ακόμα και δια της βίας να παίρνουν γενετικό υλικό (DNA) από τους σοβαρά υπόπτους. Υποχρεώνει δε τους αστυνομικούς σε κακουργήματα ή πλημμελήματα να συλλέγουν γενετικό υλικό προκειμένου να διαπιστωθεί η ταυτότητα του δράστη. Οι ατομικές ελευθερίες δεν μπορεί να είναι απεριόριστες, όταν κάποιος είναι ύποπτος για την τέλεση αδικημάτων, με αποτέλεσμα άλλοι να βλάπτονται. Τα δικαιώματα του δράστη δεν μπορεί να υπερτερούν των δικαιωμάτων του θύματος.

Η μέθοδος συλλογής γενετικού υλικού (σάλιο, ιδρώτας, τρίχα κ.ά.) είναι απλή και δεν χρειάζεται βία, εν αντιθέσει με τα αποτυπώματα.

Συλλογή μπορεί να γίνει από τα ρούχα, υπολείμματα φαγητού, ποτήρι, οδοντογλυφίδα, χαρτομάντιλο, ακόμα και από χειραψία. Με τον τρόπο αυτό θα εξιχνιαστούν αδικήματα που μέχρι σήμερα εκκρεμούσαν ή είχαν πάει στο αρχείο λόγω προσωπικών δεδομένων, αλλά και άτομα που δεν μπορούσαν να αποδείξουν την αθωότητά τους θα το μπορέσουν.

Ο Νικόλαος Πελεκάσης εκπαιδεύτηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε θέματα ομαδικής και ατομικής ασφάλειας και υπηρέτησε σε μυστικές υπηρεσίες.

Συλλογή DNA χωρίς βία.
Μία συνέντευξη του ντετέκτιβ Πελεκάση Νίκου στην εφημερίδα “Δημοκρατία“.
Αρ. φύλλου 284
21-Νοεμβρίου 2011