Βία κατά των γυναικών

Βία κατά των γυναικών

Βία κατά των γυναικών.

Ένα άρθρο του ντετέκτιβ Πελεκάση Νίκου στην εφημερίδα «Ποντιακή Γνώμη».

Ακόμα και περίπου μισό αιώνα μετά την νομική εξίσωση των δικαιωμάτων των γυναικών, η βία κατά των γυναικών συνεχίζει να υπάρχει, διαφοροποιούμενη ωστόσο ως προς την ένταση και την μορφή της. Υπολογίζεται πως ακόμα και σήμερα μία στις τρεις γυναίκες αντιμετωπίζει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της ή κάποιας μορφής σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας της.

Στα πλαίσια της γενικότερης εξέλιξης και εκπολιτισμού της βίας μεταξύ των ανθρώπων, νέες μορφές βίας ήρθαν να συμπληρώσουν τη σωματική βία κατά των γυναικών, που παραδοσιακά θεωρούνταν ως η μόνη μορφή βίας εναντίον των γυναικών.

Η σεξουαλική, η ψυχολογική, η οικονομική και κοινωνική βία αποτελούν μερικές από τις νέες αυτές μορφές. Άλλοι τρόποι άσκησης βίας είναι άμεσα ή έμμεσα η παρακολούθηση της προσωπικής ζωής της, η συκοφαντία, η άσκηση επιρροής ή απειλών στους εργοδότες της προκειμένου να μην προσληφθεί ή να απολυθεί από κάποια εργασία, η στέρηση της ιατρικής φροντίδας και της εργασίας, που οδηγούν σε περιορισμό της ευρύτερης ελευθερίας της.

Παρόλα αυτά, συχνά οι γυναίκες διστάζουν να καταγγείλουν τη βία.

Από φόβο, ντροπή, προκαταλήψεις, αυτοενοχοποίηση, παραδοσιακές κοινωνικές αντιλήψεις καθώς και ελλιπή ενημέρωση για τα δικαιώματά τους. Στην σχέση θύτη – θύματος διαπιστώνεται συχνά το φαινόμενο της μεταβίβασης της ενοχής, με τη γυναίκα – θύμα να πείθεται ότι έχει την απόλυτη ευθύνη για τις πράξεις του θύτη. Ο θύτης, για να διατηρήσει την κυριαρχία του, εφαρμόζει διάφορες τακτικές, οι οποίες αποσκοπούν στον έλεγχο των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς της γυναίκας.

Με αυτήν την ψυχολογική συναισθηματική παραπλάνηση, ο θύτης την πείθει ότι είναι η μόνη που τον καταλαβαίνει και είναι σημαντική για εκείνον.

Οι θύτες έχει καταγραφεί ότι σε μεγάλο ποσοστό προέρχονται από χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, έχουν σταματήσει την εκπαίδευση στο γυμνάσιο, είναι συνήθως ανειδίκευτοι, έχουν ψυχολογικά προβλήματα ή σε κάποιο στάδιο της ζωής τους έχουν δεχθεί σωματική βία.

Η γυναίκα – θύμα χρειάζεται υποστήριξη από το κοινωνικό της δίκτυο.

Επιβάλλεται να συνειδητοποιήσει ότι δεν ευθύνεται αυτή για τη βία που της ασκείται από τον πατέρα της, τον σύντροφό της, τον εργοδότη της κ.λ.π. όπως ενδεχομένως ως τώρα την έχουν πείσει. Με την κατάλληλη ψυχολογική στήριξη, κρατικών φορέων ή ΜΚΟ, η γυναίκα μπορεί να επανακτήσει την αυτοπεποίθηση της και να πιστέψει ξανά στον εαυτό της, να δημιουργήσει τη ζωή που πραγματικά επιθυμεί και της αξίζει και να θέσει όρια που θα οδηγήσουν στην παύση της εις βάρος της βίας.

Γυναίκες οι οποίες αναβάλουν την απόφαση για αντίδραση, μοιραία καταλήγουν να χάνουν τον εαυτό τους, βυθιζόμενες μέσα στο περιβάλλον της βίας.

Η μη καταδίκη του θύτη οδηγεί τόσο στην εντατικοποίηση της επίθεσης του, όσο και στο μιμητισμό των πράξεών του από άλλους δυνητικούς θύτες. Συνεπώς, δεδομένης της έκτασης του προβλήματος, δεν αποτελεί μόνο ένα ζήτημα ατομικό, αλλά και ευρύτερο, καθώς η κοινωνία στερείται το πλήρες δυναμικό μιας ισορροπημένης γυναίκας ως εργαζόμενης, συζύγου, μητέρας και γενικότερα ως πολίτη.

Βία κατά των γυναικών.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ποντιακή γνώμη
Ιούλιος – Αύγουστος 2015
Αριθμός Φύλλου 76-77

Το γραφείο ιδιωτικών ερευνών στην Αθήνα, Νίκος Πελεκάσης και συνεργάτες, λειτουργεί επιτυχημένα από το 1980 έως και σήμερα. Το προσωπικό μας απαρτίζεται από άρτια εκπαιδευμένους επαγγελματίες που παραμένουν διαρκώς ενημερωμένοι τόσο για τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις όσο και για τις πιο σύγχρονες πρακτικές αντιπαρακολούθησης. Μέσα από τακτικά σεμινάρια και εκπαιδεύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, προσπαθούμε διαρκώς να βελτιώνουμε το επίπεδο και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών μας.

Ιδιωτικές έρευνες – Υπηρεσίες Ντετέκτιβ σε Αθήνα, Πειραιά αλλά και Πανελλαδικά

Το δίκτυο συνεργατών μας διευρύνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας μας, με αποτέλεσμα να διασφαλίζουμε το υψηλό ποσοστό των επιτυχιών μας σε κάθε δουλειά που αναλαμβάνουμε. Κατά συνέπεια, διαθέτουμε την δυνατότητα να καλύψουμε υποθέσεις σε Αθήνα, Πειραιά αλλά και πανελλαδικά, με εγγυημένα αποτελέσματα. Με βασικές αρχές μας την εχεμύθεια, την ασφάλεια και την αμεσότητα, το γραφείο μας παρέχει στους πελάτες του υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ντετέκτιβ.

Βία κατά των γυναικών.

“Το ανωτέρω κείμενο  ενδέχεται να είναι ενδεικτικό πρακτικών και μεθόδων που χρησιμοποιούνταν παλιότερα. Ορισμένες τακτικές και μέθοδοι ενδέχεται πλέον να είναι μη εφαρμόσιμες βάση του νέου νόμου 5005/22 που αφορά τη διαδικασία άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας προσωπικών δεδομένων των πολιτών.”

Ντετέκτιβ Πελεκάσης Νίκος και Συνεργάτες
Γραφείο Ιδιωτικών Ερευνών
Σταδίου 39, Αθήνα, 2103616406
Δραγάτση 8, Πειραιάς, 2104131298