Ασφάλεια ηλεκτρονικού υπολογιστή και δεδομένων :
Ένα γεγονός που προβληματίζει όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας είναι το αν και κατά πόσο είναι ασφαλή τα δεδομένα τα οποία διατηρούνται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Είναι γεγονός πως αρκετές φορές έχουν βρεθεί κακόβουλα λογισμικά σε χρήστες και έχουν διαρρεύσει πληροφορίες οικονομικού περιεχομένου, προσφορές διαγωνισμών, πελατολόγια αλλά ακόμα και προσωπικές πληροφορίες και έγγραφα. Η υποκλοπή των ανωτέρων πληροφοριών μπορεί να αποβεί καταστροφική για μία επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται όχι μόνο στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα.
Τα antivirus μπορούν να σταματήσουν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο τέτοιου είδους λογισμικά.
Δεδομένου ότι γίνεται ορθή χρήση των προγραμμάτων αυτών. Δεν φτάνει μόνο να εγκατασταθεί ένα antivirus ή firewall στον κάθε υπολογιστή της επιχείρησης, θα πρέπει και ο χρήστης να γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί το εκάστοτε πρόγραμμα. Οι hackers έχουν πλήρη γνώση των προγραμμάτων αυτών και μπορούν εύκολα να παραπλανήσουν τους χρήστες αλλά ορισμένες φορές ακόμα και τα προγράμματα προστασίας.
Ασφάλεια ηλεκτρονικού υπολογιστή και δεδομένων.
Ένας χρήστης μπορεί να παραπλανηθεί με μεθόδους όπως είναι το phishing φτάνει μόνο να γνωρίζει ένα από τα e-mail με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή.
Ο επίδοξος hacker φτιάχνει ένα ακριβώς ίδιο λογαριασμό e-mail με αυτόν που εμείς έχουμε συνηθίσει να ανταλλάσσουμε καθημερινά μηνύματα και μας στέλνει μία εικόνα ή ένα link το οποίο γράφει κάτι σχετικό με τον τομέα ενδιαφέροντός μας. Όταν αυτός ο σύνδεσμος ανοιχτεί, εάν είναι «καλοστημένος» δεν αναγνωρίζεται από την ασπίδα προστασίας ως ιός, αλλά ακόμα και αν δεν είναι τόσο επαγγελματικά φτιαγμένος ποιος θα φανταστεί ότι το e-mail με το οποίο μιλάει τακτικά του έχει στείλει κακόβουλο λογισμικό;
Ο παραπάνω τρόπος είναι ένας από τους πολλούς του οποίους χρησιμοποιούν για την πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα. – Ασφάλεια ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Ένας έμπειρος χρήστης ίσως αναγνωρίσει το κακόβουλο λογισμικό και δεν το ανοίξει, δεν αρκεί όμως να είναι μόνο ένας ο γνώστης καθώς οι επιθέσεις τέτοιου τύπου λειτουργούν αλυσιδωτά. Εάν προσβληθεί ένας υπολογιστής από το σύστημα της επιχείρησης είναι πολύ εύκολο να προσβληθούν και οι ανώτερες βαθμίδες μέσω άλλων τεχνικών.
Το προσωπικό πρέπει να εκπαιδεύεται στην ηλεκτρονική ασφάλεια των δεδομένων και να γίνονται τακτικοί έλεγχοι των υπολογιστών για επιβλαβή λογισμικά, τα οποία ίσως και να μην αναγνωρίζονται από το σύστημα προστασίας των window ή Linux, αλλά έχουν όμως μη δικαιολογημένη πρόσβαση σε αρχεία του υπολογιστή μας.
“Το ανωτέρω κείμενο ενδέχεται να είναι ενδεικτικό πρακτικών και μεθόδων που χρησιμοποιούνταν παλιότερα. Ορισμένες τακτικές και μέθοδοι ενδέχεται πλέον να είναι μη εφαρμόσιμες βάση του νέου νόμου 5005/22 που αφορά τη διαδικασία άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας προσωπικών δεδομένων των πολιτών.”