IOS ή ANDROID -2016

IOS ή ANDROID

IOS ή ANDROID

Πολύς λόγος έχει γίνει για την επιλογή του κατάλληλου κινητού για τις ανάγκες του εκάστοτε χρήστη. Ο περισσότερος κόσμος φαίνεται να τείνει σε λειτουργικά συστήματα ios ή android . Ποιο είναι όμως ασφαλέστερο κινητό για χρήση όσον αφορά την διάρρευση προσωπικών δεδομένων;

Στο θέμα της ασφάλειας η apple (ios) έχει κάνει την μεγάλη διαφορά.

Το επίπεδο ασφαλείας των συσκευών είναι αρκετές βαθμίδες ανώτερο από των υπολοίπων. Παράγοντες που ενισχύουν την άμυνα των συσκευών ios είναι αφενός πως δεν υπάρχει η δυνατότητα ξεκλειδώματος του bootloader από τον χρήστη και αφετέρου το ίδιο δυνατό antivirus που είναι προεγκατεστημένο στην συσκευή. Επίσης λόγω των περιορισμών που υπόκεινται οι εφαρμογές μέσω του Sandbox και των αυστηρών ελέγχων που έχει η apple στις εφαρμογές του appstore, η εμφάνιση ιών είναι εξαιρετικά σπάνια έως αδύνατη.

Παλιότερα είχαν παρουσιαστεί περιστατικά malware μέσα στο appstore αλλά η εταιρία κατάφερε να τα εντοπίσει και να τα διαγράψει. Σε 100 malware που δημιουργούνται από κακόβουλους hackers τα 97 φτιάχνονται για android και μόλις 3 για iPhone. Το icloud είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες ασφαλείας των συσκευών ios. Πέρα από τη δυνατότητα να αποθηκεύουμε δεδομένα διασφαλίζει με κωδικό κλειδώματος τα αρχεία της συσκευής μας ο οποίος είναι απροσπέλαστος ακόμα και από τους πιο επίδοξους hackers.

IOS ή ANDROID

IOS ή ANDROID

Το κλείδωμα όμως αυτό δεν είναι μόνο στην συσκευή. Ενημερώνονται οι servers της apple ότι το iphone με το συγκεκριμένο imei είναι κλειδωμένο με το εκάστοτε email και ανά πάσα στιγμή ο χρήστης μπορεί να το κλειδώσει ή να το διαγράψει ακόμη κι εξ’ αποστάσεως.

Σε ελάχιστες περιπτώσεις αν κάποιος μπορέσει να παρακάμψει τις παραπάνω δικλείδες ασφαλείας η μόνη δυνατότητα που ίσως μπορέσει να έχει είναι να κάνει format την συσκευή. Αυτό συνεπάγεται με την ολική διαγραφή των δεδομένων της συσκευής.

Η apple σαν εταιρεία φαίνεται να είναι και η “ίδια” αυστηρή όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα ακόμη και σε ακραίες περιπτώσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η περίπτωση του τρομοκρατικού χτυπήματος στο San Bernadino, όταν ζητήθηκε από την apple να ξεκλειδώσει τη συσκευή η απάντησή της ήταν η εξής « Η κυβέρνηση μάς ζητά να χακάρουμε τους ίδιους τους χρήστες μας και να καταστρέψουμε δουλειά πολλών ετών γύρω από την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων. Αυτό δεν έχει προηγούμενο σε καμία αμερικανική εταιρεία και εμπεριέχει τεράστιο ρίσκο μελλοντικών επιθέσεων.»

Μπορεί οι συσκευές ios αναμφίβολα να είναι δυσκολότερες στη χρήση ειδικά από άτομα που δεν είχαν ξανά στην κατοχή τους κάποια παρόμοια συσκευή, οι παροχές ασφαλείας όμως που μας δίνονται αξίζουν τον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται για να μάθει ο νέος χρήστης την συσκευή.

Ios ή Android:

“Το ανωτέρω κείμενο  ενδέχεται να είναι ενδεικτικό πρακτικών και μεθόδων που χρησιμοποιούνταν παλιότερα. Ορισμένες τακτικές και μέθοδοι ενδέχεται πλέον να είναι μη εφαρμόσιμες βάση του νέου νόμου 5005/22 που αφορά τη διαδικασία άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας προσωπικών δεδομένων των πολιτών.”

Ντετέκτιβ Πελεκάσης Νίκος και Συνεργάτες
Γραφείο Ιδιωτικών Ερευνών
Σταδίου 39, Αθήνα, 2103616406
Δραγάτση 8, Πειραιάς, 2104131298