Επάγγελμα Ντετέκτιβ

επάγγελμα-ντετεκτιβ

Επάγγελμα Ντετέκτιβ. Μία συνέντευξη του ντετέκτιβ Πελεκάση Νίκου στο περιοδικό se-skepseis.gr

-Πως γίνεται κάποιος ντετέκτιβ; Υπάρχει κάποια σχολή;

Δεν υπάρχει κάποια σχολή ντετέκτιβ ,δουλεύουν κοντά σε πρώην αστυνομικούς οι οποίο διατηρούν γραφεία , εκπαιδεύονται και κατόπιν ανοίγουν δικά τους γραφεία.

-Χρειάζεται κάποια άδεια;

Ναι, από το υπουργείο προστασίας του πολίτη η οποία ανανεώνεται και μπορεί να ανακληθεί σε περίπτωση παράβασης.

-Ποιος ο ρόλος και η δραστηριότητά σας;

Δραστηριοποιούμαστε για την προστασία των συμφερόντων των πολιτών. Αρκετές φορές όμως μας έχουν ανατεθεί υποθέσεις του δημοσίου.

-Γιατί να καταφύγει κάποιος σε εσάς ενώ μπορεί να αναθέσει την υπόθεση στην αστυνομία ;

Γιατί αρκετές υποθέσεις δεν είναι αρμοδιότητα της Αστυνομίας . Η Αστυνομία ακόμα και αν έχει την αρμοδιότητα δεν μπορεί να ασχοληθεί με κάθε περίπτωση μεμονωμένα, τις βλέπει σας σύνολο.

-Ποιο το μεγαλύτερο ποσοστό των υποθέσεων, επαγγελματικές ή ιδιωτικές;

Δεν μπορώ να σας προσδιορίσω το ποσοστό επειδή οι επαγγελματικές υποθέσεις έχουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενώ οι προσωπικές-οικογενειακές έχουν μικρότερο.

-Τι ζητάνε οι πελάτες στις προσωπικές και τι στις επαγγελματικές;

Στις επαγγελματικές ζητάνε πληροφορίες για ανταγωνιστές, προϊόντα, στελέχη ,προσωπικό, αξιοπιστία συνεργατών-συναλλαγών ,διαρροή πληροφοριών ,κλοπές εμπορευμάτων κ.α. Ενώ στις ιδιωτικές προγαμιαίες έρευνες ,εξωσυζυγικές έρευνες, επιτήρηση ανηλίκων, κλοπές, απάτες έλεγχος διαδικτυακός κ.α.

Επάγγελμα Ντετέκτιβ

Επάγγελμα Ντετέκτιβ

 

-Όταν λέτε διαδικτυακός έλεγχος τι εννοείτε ;

Facebook εικονικά-ψεύτικα προφίλ ,απειλές, απάτες μέσω διαδικτύου, εκβιασμούς. Αρκετές φορές έχω αναφερθεί στο facebook και γενικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι καλά αλλά για αυτούς που κάνουν καλοπροαίρετη και περιορισμένη χρήση.

Ένα μεγάλο ποσοστό κρύβεται πίσω από ένα υπολογιστή για να βγάλει την επιθετικότητά του ,την ανηθικότητα ,τον τυχοδιωκτισμό του και να καρπωθεί είτε ψυχικά είτε οικονομικά οφέλη. Ομολογώ ότι και εγώ πολλές φορές αντλώ κάποιες πληροφορίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

-Ποιος ο ρόλος της τεχνολογίας στο επάγγελμά σας;

Για κάποιον που έχει την εμπειρία αλλά δεν μπορεί να συμβαδίσει με την τεχνολογία είναι ακατόρθωτο να έχει θετικά αποτελέσματα σε μία έρευνα. Γιατί οι εποχές έχουν αλλάξει και οι πληροφορίες δεν μεταφέρονται πλέον ούτε με περιστέρια ,ούτε με σήματα καπνού, ούτε με αγγελιοφόρους.

-Υπάρχει συνεργασία με την αστυνομία ;

Υπάρχει συνεργασία με την αστυνομία και θα έλεγα αρκετά καλή.

-Το επάγγελμα του detective είναι επικίνδυνο;

Είναι αρκετά δύσκολο και αρκετές φορές εκτιθέμαστε σε κίνδυνο ,η εμπειρία είναι απαραίτητη γιατί ένα λάθος μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα και να μηδενίσει την έρευνα.

-Πόσα χρόνια ασχολείστε με το επάγγελμα ντετέκτιβ;

Καταρχάς πρέπει να σας ομολογήσω ότι προέρχομαι από την αστυνομία, υπηρέτησα στην Ε.Υ.Π. και σε άλλες μυστικές υπηρεσίες. Από το 2000 έχω συνταξιοδοτηθεί. Πλέον έχω πανελλαδική άδεια από το υπουργείου προστασίας του πολίτη και εργάζομαι ως ιδιωτικός ερευνητής.


 

Επάγγελμα Ντετέκτιβ Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό se-skepseis.gr

“Το ανωτέρω κείμενο  ενδέχεται να είναι ενδεικτικό πρακτικών και μεθόδων που χρησιμοποιούνταν παλιότερα. Ορισμένες τακτικές και μέθοδοι ενδέχεται πλέον να είναι μη εφαρμόσιμες βάση του νέου νόμου 5005/22 που αφορά τη διαδικασία άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας προσωπικών δεδομένων των πολιτών.”

Ντετέκτιβ Πελεκάσης Νίκος και Συνεργάτες
Γραφείο Ιδιωτικών Ερευνών
Σταδίου 39, Αθήνα, 2103616406
Δραγάτση 8, Πειραιάς, 2104131298